Subscribe to RSS feed

«

»

PRVNÍ AUTOMATIZOVANÝ EXTERNÍ DEFIBRILÁTOR VE VESMÍRU

Automatizované externí defibrilátory (AED) jsou umísťovány na místa s horší dostupností profesionální pomoci. Mezi taková místa bezpochyby patří i paluba Mezinárodní kosmické stanice ISS (International Space Station).

Americká agentura NASA vybrala z 18 přístrojů typ LIFEPAK 1000 vyvinutý firmou Physio-Control z Redmondu (USA) a umístila jej na palubu ISS pro případ defibrilace některého z členů posádky. Při výběru AED byl kladen požadavek nejen na nízkou hmotnost, ale i správnou funkci v silném elektromagnetickém poli, odolnost vůči změnám tlaku, teploty, silným vibracím a dalším vlivům, které běžně nemusí být posuzovány. Nácvik obsluhy AED probíhal ve speciálním letounu NASA DC-9, který dokáže nasimulovat beztížný stav.

Původní plán na výstavbu orbitální stanice byl vyhlášen již v roce 1984 americkým prezidentem Ronaldem Reganem a do projektu byla postupně přizvána ještě evropská, kanadská, japonská a ruská kosmická agentura. První stálá posádka pracuje na ISS od listopadu 2000, v současné době je zde šest kosmonautů.